2766708
2766710
2766712


Φαρμακευτική Κάνναβη
Η Κάνναβη είναι ένα φυτό με εκατοντάδες ποικιλίες και πολλές χιλιάδες ευεργετικές χρήσεις, που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τον 20ο αιώνα, με αντιεπιστημονικό τρόπο, ποινικοποιήθηκε η ευφορική του διάσταση και απαγορεύτηκε συνολικά η χρήση του.
Η κατάσταση όμως αλλάζει. Σήμερα, αρχές του 21ου αιώνα, στον πλανήτη επικρατεί ένας δημιουργικός αναβρασμός γύρω από την Kάνναβη. Δεκάδες είναι οι χώρες που άλλαξαν ήδη τη νομοθεσία τους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισήμως αναγνωρίσει τις θεραπευτικές της ιδιότητες και η επιστημονική κοινότητα ανακαλύπτει διαρκώς έναν πλούτο ιατρικών εφαρμογών. Από τις ΗΠΑ, την Ουρουγουάη, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Ισραήλ, έως τα γειτονικά μας Βαλκάνια και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η κινητικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιατρική, διατροφική και βιομηχανική αξιοποίηση της κάνναβης είναι εντυπωσιακά.
Η άγνοια, το στίγμα και η παραπληροφόρηση δίνουν τη θέση τους στα επιστημονικά δεδομένα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Η ιστορία του φυτού
Η Κάνναβη χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο από την εποχή των παγετώνων, εδώ και 12 χιλιάδες χρόνια, ενώ την Εποχή του Λίθου χρησιμοποιούνταν εκτεταμένα στην Ευρώπη και την Ασία.
"Το Δώρο Των Θεών" χρησιμοποιούνταν ευρέως στην Κίνα πριν 5 χιλιάδες χρόνια, αλλά και την Αίγυπτο και την Ινδία πριν 4.000 χρόνια, κυρίως για την θεραπευτική, κλωστική και διατροφική του χρήση.
Αναφορές στη θεραπευτική και την ευφορική δράση της κάν-ναβης, αλλά και τη χρήση της σε ιεροτελεστίες και τελετουργίες βρίσκουμε σε κείμενα του Ηροδότου, του Γαληνού και του Δημόκριτου.
Το 1977 ο γνωστός αστροφυσικός Carl Sagan εκτίμησε ότι η Κάνναβη πρέπει να ήταν το πρώτο φυτό που καλλιεργήθηκε συστηματικά από τον άνθρωπο, γεγονός που πρέπει να συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.


Cannabis Sativa L και βιομηχανική χρήση
Στις αρχές του 19ου αιώνα το 80% του συνόλου των κλωστοϋ-φαντουργικών προϊόντων παράγονταν από ίνες κάνναβης.
Από αυτήν δημιουργούνταν χαρτί, σχοινί, υφάσματα, αλλά και τα καραβόπανα των πλοίων που έφεραν τους Ευρωπαίους στις ακτές της Αφρικής και της Αμερικής. Από κάνναβη φτιάχτηκε το καναβάτσο επάνω στο οποίο φιλοτεχνήθηκαν τα πιο γνωστά ζωγραφικά έργα της Αναγέννησης, αλλά και το χαρτί πάνω στο οποίο εκτύπωσε την πρώτη Βίβλο ο Γουτεμβέργιος.
Το δημοφιλές περιοδικό Popular Mechanics (ΗΠΑ) το 1938 χαρα-κτήρισε την βιομηχανική κάνναβη ως τη “νέα καλλιέργεια των δισεκατομμυρίων δολαρίων” δηλώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή περισσοτέρων από 25.000 προϊόντων, από δυναμίτη μέχρι σελοφάν.
Καινοτόμες εφαρμογές όπως υλικό πλήρωσης για τρισδιάστατο εκτυπωτή, γραφένη για μπαταρίες, βιοκαύσιμα, νανοϋλικά από σελουλόζη κάνναβης και άλλα, είναι στο επίκεντρο της εφαρμοσμένης έρευνας.
Ιατρική χρήση της Κάνναβης
Η κάνναβη βρίσκεται σήμερα αρχές του 21ου αιώνα στην αιχμή της διεθνούς επιστημονικής έρευνας. Η κάνναβη είναι αποδεδειγμένα λιγότερο βλαβερή και εθιστική από το αλκοόλ και τον καπνό.
Δεκάδες επιστήμονες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα ανά τον πλανήτη πασχίζουν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο που επέφερε η πολιτική της χρόνιας απαγόρευσης και της δαιμονοποίησης του φυτού και να πιστοποιήσουν τις ευεργετικές της δράσεις σε μια ατελείωτη σειρά ασθενειών και των συμπτωμάτων τους.
Από την επιληψία, την ινομυαλγία, το γλαύκωμα, το HIV/AIDS, τη νόσο του Huntington, τη λευχαιμία κι απ' τις ηπατικές νόσους, έως τις ημικρανίες, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη μυϊκή δυστροφία, το νευροπαθητικό πόνο, τη σπαστικότητα και τον αυτισμό, την οστεοπόρωση τη νόσο του Πάρκινσον, το PTSD, και τον καρκίνο του δέρματος, του πνεύμονα, του παγκρέατος, του στήθους και του προστάτη, η κάνναβη αναμένει την πιστοποίησή της ως φάρμακο παρηγορητικής ή “επεμβατικής θεραπείας”.

2766713


Οικονομία της κάνναβης
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Brightfield Group 2017) η νόμιμη παγκόσμια αγορά της φαρμακευτικής και ευφορικής κάνναβης το 2017 άγγιξε τα 7.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ίδια αγορά εκτιμάται ότι έως το 2021 θα φτάσει τα 31.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχη έρευνα (Ameri Research Inc) ανεβάζει την παγκόσμια νόμιμη αγορά κάνναβης για το 2016 στα 14,3 δισ. δολάρια και εκτιμάει ότι η αγορά θα φτάσει τα 63.5 δισ. δολάρια το 2024.
Η παγκόσμια αγορά των τροφίμων από κάνναβη αποτιμάται στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή στα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει σταθερά αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια (EIHA 2017). Στις ΗΠΑ, το 2016, οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης αυξήθηκαν κατά 30% και έφτασαν τα 6.7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021. 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από την Αμερικανική αγορά της κάνναβης και μέχρι το 2020 αναμένεται οι εργαζόμενοι στον τομέα της κάνναβης στις ΗΠΑ να είναι περισσότεροι από εκείνους του κατασκευαστικού τομέα.
Η οικονομία της κάνναβης στην Ελλάδα
Στη χώρα μας καταναλώνονται -με συντηρητικές εκτιμήσεις- από 200 έως 300 κιλά κάνναβης ημερησίως, δηλαδή 8 τόνοι το μήνα. Μέγεθος που αντιστοιχεί σε 768 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που καταλήγουν στην μαύρη αγορά προς το παρόν.
Συνολικά εκτιμάται πως μπορούν να δημιουργηθούν περισ-σότερες από 4.000 θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο από την καλλιέργεια και μεταποίηση του φυτού για βιομηχανική χρήση. Μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν στην Ελλάδα ακολουθηθεί η εναλλακτική θεραπευτική αγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης για 110.000 ασθενείς, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 7.000 νέες θέσεις εργασίας.
Οι Ελληνες ασθενείς όλων των κατηγοριών που αναμένεται να ωφεληθούν από τα φάρμακα κάνναβης μπορούν να αγγίξουν στο διάστημα των 220-250 χιλιάδων, διαμορφώνοντας μια αγορά άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργώντας περισσότερους από 10.000 θέσεις εργασίας.


♦ Επισκεφθείτε το e-Shop μας
- Είστε άτομο που θέλει να είναι "ενεργητικός" καταναλωτής και να αυξήσει την εισόδημά του;
- Μάθετε τώρα για το "έξυπνο marketing" και εκμεταλλευθείτε τις νέες τάσεις της αγοράς!
2766304